Zoeken

Gestart zijn met je bedrijf, nét voor een Corona virus uitbraak, wie had dat kunnen bedenken..

Een hobbel op de weg die gelijk mijn ondernemerschap goed op de proef stelt. Veerkracht en stress, ze zijn sterk aan elkaar verbonden. Hoe meer veerkracht je hebt hoe minder de kans dat de stress je te pakken krijgt. Gelukkig is mijn veerkracht goed op pijl maar dat geldt niet voor iedereen. Er is dus juist behoefte in deze tijd voor een oplossing omtrent het ontstressen. Herken jij ook de behoefte en de zorgen over stress?


Ben jij benieuwd hoe het nu gaat? Wat ik voor stappen heb gezet? Wat het Corona virus teweeg brengt? Wat mijn vervolg stappen zijn? Ik deel het graag met je in mijn volgende story.


Vol van energie begin ik in februari met mijn marktonderzoek, met als doel mijn eindgebruiker te leren kennen. Wat zijn de behoeftes, de drijfveren, waar lopen mensen tegen aan? Sneller dan verwacht had ik mijn kandidaten geworven. Wat ontzettend mooi om te zien dat mensen zo graag willen mee werken en hun kwetsbaarheid en levensverhaal met mij willen delen. 


In het onderzoek heb ik in eerste instantie gekeken naar wat hun persoonlijke manier van ontspannen is, welke tools en hulpmiddelen zetten ze in en wat brengt dit ze en wat zijn hun triggers voor stress? Daarnaast vertelde de kandidaten mij over een stress ervaring die hun met name bij is gebleven en namen ze mij mee in hoe dit proces is verlopen. Uiteraard heb ik ze het hemd van het lijf gevraagd en wat bleek, iedereen was zo ontzettend blij om hun ervaringen te delen waardoor er hele mooi en ook ontroerende gesprekken ontstonden. “Dan is het nog ergens goed voor,” vertelde ze mij. 


"Dan is het nog ergens goed voor."

Vervolgens heb ik alle kandidaten het principe van mijn product getoond zodat ik dit kon valideren. In eerste instantie zonder uitleg om hun eerste reactie te kunnen ontvangen. Daarna met wat uitleg om de rest te valideren. Uiteraard had ik in eerste instantie de interviews live met de mensen gepland. Dit moest ik op een gegeven moment omzetten naar een digitaal format en ik kan je zeggen dat dit mij alles is meegevallen. Ik kijk er van op hoe iedereen dit heeft opgepakt en hoe goed dit is verlopen. Van te voren vroeg ik mij af of ik evengoed een goede connectie kon maken met de kandidaten aangezien je niet bij ze aan tafel zit, dit bleekt echter helemaal goed te gaan. 


Achteraf kan ik zeggen dat ik ontzettend veel heb geleerd van de interviews en dat er ook veel is bevestigd. Door de interviews kan ik scherpstellen, focus creëren. Eén overeenkomst is dat iedereen behoefte heeft aan dagelijkse prikkelverwerking, dit om zo weer goed de volgende dag tegemoet te kunnen treden. Ik geniet zelf altijd van dit soort gesprekken, het contact met de mensen, dat is toch waarvoor je het allemaal doet. Je wilt iets creëren waardoor de wereld mooier en dragelijker wordt voor de eindgebruiker. Het voelt als een cadeautje dat mensen belangeloos mee willen werken en jou al deze feedback willen geven. 


"Het voelt als een cadeautje dat mensen belangeloos mee willen werken en jou al deze feedback willen geven."

Daarnaast werk ik aan de uitwerking van mijn business case. Hiervoor volg ik de stappen van de accelerator waarin we een online lespakket kunnen volgen met webinars, tools en werkpakketten. Ideaal voor in een Corona tijdperk, omdat je dit gewoon vanuit huis en op je eigen tempo kan doen. Als ontwerpers zijn we getraind om creatief te zijn, een idee bedenken zegt nog niet dat je het succesvol op de markt kan brengen en je het ondernemerschap beheerst. Daarom leek het mij heel verstandig om een omgeving om mij heen te creëren die ervoor zorgt dat ik niets vergeet en dat ik de mensen om mij heen heb waarvan ik kan leren en waarmee ik kan sparren. Dat doe ik zo ontzettend graag, elke dag nieuwe dingen leren en weer iets nieuws ontdekken. Dit geeft energie en inspiratie en het zorgt er bij mij voor dat mijn innerlijke vuur gaat branden.


In eens vaarden we met z’n allen een nieuw situatie binnen die onze wereld ontzettend veranderde, het Corona virus.. Het Corona virus heeft het stress niveau voor menig mens doen stijgen. Zorgen om de gezondheid; mensen die zich kwetsbaar voelen en op hun hoede moeten zijn, misschien al ziek zijn geweest en zich afvragen, wordt ik nog wel helemaal beter? Mensen waarvan hun dierbaren ziek zijn of zelfs zijn overleden.. De schrik zit er goed in.


Ook is er de stress rondom het werk, het inkomen en de economie; hoe ga ik mijn inkomen vergaren? Blijft mijn baan of bedrijf wel bestaan? Stress omdat je in eens met z’n allen thuis zit. Hoe zal de wereld er na de Corona crisis uitzien?? Het paradoxale vraagstuk ligt voor ons tussen de publieke gezondheid en onze economie. Dit zorgt ervoor dat de veerkracht daalt onder velen omdat je niet in staat bent om naar eigen handelen actie te nemen en het toekomstperspectief je het zicht ontneemt. Dit kan verlammend werken voor sommige en dat betekent meer stress.. 


"De behoefte voor ontspanning en dus ook voor mijn product lijkt hiermee alleen maar te groeien."

Zijn we daar op voorbereid als maatschappij? De gevolgen van stress waren immers voor de crisis al van een omvangrijke grootte. “In 2018 hadden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-out klachten.” bleek uit het onderzoek van TNO en CBS. Veel specialisten uiten hun zorgen over de geestelijke gezondheid van de mensen. Onderzoeken tonen ook aan dat deze zorgen niet onterecht zijn. Zo blijk uit een studie van the Lancet, waarbij er 24 studies werden bekeken waarbij ziektebeelden tevens tot isolatie leidde, zoals bij de SARS uitbraak van 2003 en de Ebola uitbraak van 2014, des tijds grote gevolgen hadden op de geestelijke gezondheid van de mensen. 

Indien men in quarantaine is geplaatst wordt er in het algemeen melding gemaakt van een hoge aanwezigheid van symptomen van psychische nood en stoornissen zoals depressie, stress, PTSS, slapeloosheid en emotionele stoornis. Indien de quarantaine aanhoudt worden de klachten erger. Ook worden er de gevolgen gezien op het werk, prestaties kunnen afnemen en hierdoor kunnen mensen mogelijk zelfs de baan te verliezen. De effecten zijn niet alleen voor de gene die in quarantaine hebben gezeten maar ook voor de mensen er omheen. Het gevaar van besmetting en het niet willen besmetten en de ingrijpende situatie heeft enorm veel impact.


De studie toont ook aan dat het effect van een quarantaine van een ziekenhuis medewerkers kan zorgen voor posttraumatische stress symptomen tot wel 3 jaar later. Zorgmedewerkers staan in het midden van de crisis, niet alleen het oplopen van een infectie maar ook iemand anders te kunnen infecteren geeft veel stress. Dit staat nog helemaal los van al die ervaringen die zij meemaken door dit Corona virus.


Daarnaast ziet men in de geestelijke gezondheidszorg, dat zorgvragen uitblijven. Dit doet de zorg vraag zometeen nog meer vergroten. Uit een ander onderzoek van Lancet wordt dan ook opgeroepen tot actie. De SARS-epidemie in 2003, waar ik hierboven ook over sprak, zorgde voor een toename van 30% van de zelfmoord bij 65-plussers, ongeveer 50% van de herstelde patiënten bleven angstig, en 29% van de gezondheidswerkers ervoer emotionele nood.


De conclusie is dat het Corona virus ontzettend veel impact heeft en gaat hebben op ons allen. Het is een groot maatschappelijk breed probleem. Hoe kunnen we zorgdragen voor ons welzijn? De vraag rond om de mentale gezondheid zal enorm zijn maar het reikt verder dan dat. Ik denk dat dit niet alleen een vraagstuk is voor de (zorg) specialisten maar ook voor ons als ontwerpers en andere ondernemers, hoe kunnen wij ons steentje bijdragen om de opkomende problematiek aan te gaan? Samen staan we tenslotte sterk!


De behoefte voor ontspanning en dus ook voor mijn product lijkt hiermee alleen maar te groeien. Met een extra dosis passie ga ik een volgende fase in. Mijn vervolgstap is het valideren met de eindgebruiker waarbij de eindgebruiker gebruik kan maken van het product om op deze manier tot ontspanning te komen. Het belangrijkste hierbij is dat er geen inspanning voor nodig is, je geen ademhalingsoefeningen hoeft te leren maar het er gewoon is. Het is een stigma en medicatie vrije oplossing en toegankelijk voor iedereen. Wat zijn de reacties tot nu toe? Ik deel graag een paar quotes met je uit mijn eerdere onderzoek.

“Het is briljant, dit is precies waar ik het over heb als je tot rust komt met ademhaling en meditatie, alleen wordt het je aangedaan, je ziet het en je wordt er letterlijk in meegenomen.”

“Je merkt het echt! Je voelt dat het hartslag controlerend werkt.”

“Dit is iets dat als mensen het ontspannen niet kunnen, dan is het gewoon daar en kunnen mensen er in mee gaan.”

Is jouw interesse gewekt en denk je; ik wil graag meewerken aan z’n test? Of maak je je zorgen over het welzijn van je personeel en wil je hun ondersteunen? Triggered het iets anders? Neem dan contact met mij op, ik hoor het graag. Dit kan via een PB of via:

Email: info@desireevandergracht.com

Telefoon: 06-54317124

Bronnen:

Onderzoek van Studio Desiree van der Gracht; omgaan met stress

https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2019/11/verzuimkosten-door-werkstress-lopen-op-tot-2-8-miljard/

https://www.trouw.nl/leven/dit-is-de-invloed-van-corona-op-onze-mentale-gezondheid~b7195557/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30460-8/fulltext

https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2215-0366%2820%2930168-1

https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/er-komt-een-piek-van-psychische-problemen-aan

1 keer bekeken0 reacties