Zoeken

Chronisch stress zorgt voor een verkeerde ademhaling


Ademen zien we meestal voor 'iets' wat het gewoon doet. En dat is in principe ook zo; ons 'reptielen brein' zorgt ervoor dat de ademhaling automatisch wordt aangestuurd net zoals andere primitieve functies zoals bijvoorbeeld de hartslag, honger en dorst, de temperatuur regeling en de fight or flight-respons. Ons bewustzijn hoeft zich daar, onder normale omstandigheden, niet mee bezig te houden. Stress zorgt er echter voor dat deze autopilot vanuit het ‘reptielen brein’ verstoord raakt met mentale en lichamelijke klachten tot gevolg. Veel mensen die veel stress ervaren gaan (veel te) snel ademen, oppervlakkig ademen of ze houden de adem in. Het herstel vermogen wordt steeds minder en mensen komen vaak in een neergaand spiraal te recht met mogelijk een burn-out als eindstation. Gedurende dit proces is het echter zo dat vanuit de traditionele zorg bijna altijd de symptomen worden bestreden en de kern van het probleem niet wordt geadresseerd; het verkeerde ademhalingspatroon.


"Gedurende dit proces is het echter zo dat vanuit de traditionele zorg bijna altijd de symptomen worden bestreden en de kern van het probleem niet wordt geadresseerd; het verkeerde ademhalingspatroon."


Zonde, want we kunnen door ons te focussen op onze ademhaling onszelf er snel weer bovenop krijgen. Jammer dat veel artsen dit wegwuiven of niet erkennen. Het is wonderlijk hoe wij als maatschappij zo ver van onszelf zijn afgeraakt en zoiets wezenlijks als een goede ademhaling, waarvan je zo zeggen dat het de motor is van ons bestaan, niet wordt gezien als een belangrijk element binnen de gezondheidszorg en bij herstel van stress gerelateerde klachten. Dit zorgt voor een lange weg naar herstel en mensen met stress gerelateerde klachten moeten het vanaf het bezoek aan de huisarts vaak zelf maar uit zoeken. En dan is het web erg groot… en bij wie je dan ook terecht komt, vaak blijft de ademhaling dan nog steeds buiten beschouwing. De weg naar herstel is onnodig lang en dan hebben we het nog niet gehad over de grote kosten posten die deze situatie (onnodig) met zich meebrengt.


"De weg naar herstel is onnodig lang en dan hebben we het nog niet gehad over de grote kosten posten die deze situatie (onnodig) met zich meebrengt."

Wat is dat gezonde ritme ademhalingspatroon dan nou eigenlijk? Dat is een hele goede vraag. Adem in, adem uit, rust! Die rust is het aller belangrijkste!! En nog belangrijker, dat de ‘rust’ op het juiste moment wordt geplaatst, namelijk na de uitademing. Vanuit de fysiologie gezien zie je dat daar de gaswisseling plaatsvindt, of te wel de uitwisseling van zuurstof en koolzuur vindt op dat moment plaats. Een goede ademhaling zorgt voor de juiste hoeveelheid zuurstof en koolzuur en de goede bloedcirculatie, die zorgt ervoor dat de zuurstof door het hele lichaam verspreid raakt. Een goed voorbeeld van een verstoorde ademhaling zijn de koude handen en voeten, de circulatie van het bloed verloopt minder goed, zuurstof komt niet goed bij de uiterste delen van ons lichaam met koude handen en voeten tot gevolg. Dit is voor jezelf dus ook een goede graadmeter; merk je dat je koude handen hebt, neem dan even bewust de tijd voor je ademhaling; adem in, adem uit, rust. Je zult merken dat na een paar minuten je handen weer lekker warm worden. Nu dat je weet dat de gaswisseling plaatsvind in het ‘rust’ moment snap je waarschijnlijk ook dat het heel logisch is dat wanneer de ademhaling voor een lange termijn niet goed gaat, dit consequenties heeft voor lichaam en geest. Goed blijven ademen dus!

"Adem in, adem uit, rust! Die rust is het aller belangrijkste!!"

Als de autopilot echt flink verstoord is, is het sterk aan te raden om een aantal keer per dag ademhalingsoefeningen te doen om daarmee het brein te trainen. Met andere woorden, het herstel van chronisch stress en een burn-out vergt inspanning en discipline. Dat is zeker niet altijd makkelijk. Juist voor mensen die veel stress ervaren of met een burn-out kampen is het moeilijk om de aandacht voor een langere tijd vast te houden bij de ademhaling. Vier keer per dag, 15 minuten de ademhaling trainen maakt al veel verschil. Dit zijn in totaal 60 minuten per dag. In een totale dag zitten 1440 minuten, vergeleken daarmee lijkt dit een behapbare inspanning. Blijf je focussen op de ademhaling gedurende de 15 minuten, adem in, adem uit, rust!


"Het herstel van chronisch stress en een burn-out vergt inspanning en discipline."

Ik wens iedereen een gezonde ademhaling, een goede ademhaling is namelijk van onschatbare waarde!


Bronnen:

S. Van der Poel, & I. Van der Zanden (2014) Chronisch Vermoeid nooit meer! (2e druk) Lucht.

https://buteyko-instituut.nl/Meer-over-ademen/welke-symptomen-horen-verkeerde-ademhaling

B. Bakker & K. De Jong (2020) Verademing - Over de voordelen van rustig ademen en voldoende bewegen. (28ste druk) Lucht

Basis opleiding ademtherapie & inspanningsfysiologie (2020) Energy Control Academy

Ambient Wellbeing (2020) Marktonderzoek - user research


12 keer bekeken0 reacties